Κορωνοϊός – Αρχιτεκτονική: Καθώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα της απομόνωσης, ο Ουκρανός αρχιτέκτονας Sergey Makhno προβλέπει πώς θα αλλάξουν τα σπίτια μας όταν τελειώσει η πανδημία του κορωνοϊού .

Η ζωή μετά το ξέσπασμα του Covid-19 δεν θα είναι ποτέ η ίδια όπως πριν . Είμαστε στην αρχή του τέλους, περιμένουμε μια νέα αρχή. Ο Πλανήτης Γη θα παραβεί τη συμφωνία συνεργασίας του με την ανθρωπότητα, εκτός εάν αναθεωρήσουμε επειγόντως τη συμπεριφορά μας. Οι προβλέψεις εμφανίζονται μία προς μία. Μερικές από αυτές είναι πιο αισιόδοξες, μερικές όχι. Αλλά σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι, παρά την πτώση μιας τέτοιας πρωτοφανούς κλίμακας, η ανθρωπότητα θα βρει ακόμα τη δύναμη να ανακάμψει.

Οι αξίες θα αλλάξουν, οι ζωές και οι συνήθειές μας θα αλλάξουν, και τα σπίτια μας θα αλλάξουν επίσης υπό αυτήν την επιρροή. Έχοντας αυτό κατά νου, ακολουθούν επτά προβλέψεις για τις αλλαγές που ενδέχεται να συμβούν.

Σπίτια και όχι διαμερίσματα

Τα πολυώροφα κτίρια σχεδιάστηκαν για να οργανώνουν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα σε ένα μέρος. Η υγεία και η υγιεινή δεν ήταν θέμα. Σε περιόδους πανδημίας, είναι απαραίτητο να μειωθεί η επαφή με ό,τι χρησιμοποιείται σε πολυώροφα κτίρια: ασανσέρ, κουμπιά ανελκυστήρα, λαβές πόρτας, επιφάνειες και, πάνω απ ‘όλα, γείτονες.

Μετά από αναγκαστική απομόνωση σε διαφορετικούς ορόφους πάνω από το έδαφος, συχνά χωρίς μπαλκόνι ή βεράντα, όλοι θα θέλαμε απεγνωσμένα να έχουμε ένα σπίτι. Μπορεί να είναι μικρό, αλλά με αυλή και βεράντα όπου μπορείτε να απολαύσετε καφέ το πρωί.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια του χρόνου, η κύρια λειτουργία του σπιτιού ήταν η ασφάλεια. Αρχικά, χρησίμευσε ως κρυψώνα από κακές καιρικές συνθήκες και αρπακτικά ζώα. Στη συνέχεια, χτίστηκαν ψηλά πέτρινα οχυρά για να αποτραπεί η είσοδος του εχθρού. Σήμερα, οι άνθρωποι χρειάζονται ένα σπίτι που μπορεί αποτελεσματικά να προσφέρει κοινωνική απομόνωση.

Περισσότερο από μια απόδραση από ρουτίνα και αστικό χάος, το σπίτι προσφέρει τώρα ένα καταφύγιο από ιούς και λοιμώξεις. Η αστικοποίηση κάνει ένα βήμα πίσω καθώς μετακομίζουμε σε μικρά χωριά και προάστια της πόλης.

Τέλος στο open plan

Για τους επιζώντες – εκείνοι που συνεχώς εκπαιδεύονται για να επιβιώσουν μια ερχόμενη αποκάλυψη – υπήρχε ήδη μια τάση για οχυρωμένα κτίρια. Αλλά τώρα μπορούμε να περιμένουμε ότι αυτή η τάση θα γίνει πιο διαδεδομένη.

Κοιτάζοντας την πραγματική μας εμπειρία, οι ταινίες για το τέλος του κόσμου δεν φαίνονται πλέον τόσο φανταστικές. Η επιθυμία να προετοιμάσετε το σπίτι σας για φυσικούς ή ανθρωπογενείς κινδύνους δεν είναι πλέον εκπληκτική. Δεν θα υπάρχει μόνο ένα γκαράζ κοντά στο σπίτι, αλλά και ένα οχυρωμένο “μείον” πάτωμα με ένα ντουλάπι για φαγητό και νερό.

Θα πούμε επίσης αντίο σε μια από τις κύριες τάσεις των τελευταίων ετών: ανοιχτούς χώρους, με είσοδο, σαλόνι, τραπεζαρία και κουζίνα ενωμένα. Μετά την πανδημία, η είσοδος θα χωριστεί έτσι ώστε να αφήσουμε τα παπούτσια, τα ρούχα και τα υπάρχοντά μας στο δρόμο, αντί να μεταφέρουμε βρωμιά στα σπίτια.

Αυτόνομη ισχύς και νερό

Τα κτίρια του μέλλοντος θα είναι υπερήφανα και ανεξάρτητα, με τη δική τους παροχή νερού και θέρμανσης. Τα γεωθερμικά πηγάδια κερδίζουν ήδη δημοτικότητα. Εκτός από το νερό, μπορούν εν μέρει να παρέχουν στο σπίτι θέρμανση.

Θα υπάρχουν πολλές άλλες πηγές θέρμανσης που πρέπει να έχουν ως δίχτυ ασφαλείας: σόμπα, τζάκι, λέβητας στερεών καυσίμων, γεννήτρια καυσίμου, ηλιακοί συλλέκτες. Οι αυτόνομοι μίνι σταθμοί που παράγουν εναλλακτική ισχύ θα γίνουν πραγματικότητα. Ο στόχος θα είναι η ανεξαρτησία από τον έξω κόσμο, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους σε περίπτωση πλήρους τερματισμού.

Το δορυφορικό Διαδίκτυο είναι επί του παρόντος μια ακριβή και άβολη υπηρεσία, προσβάσιμη μόνο σε συγκεκριμένα άτομα και οργανισμούς, όπως θαλάσσιες μεταφορές, εταιρείες εξόρυξης και κατασκευών και στρατιωτικούς οργανισμούς. Στο μέλλον, οι εξελίξεις για μη στρατιωτική χρήση θα επιταχυνθούν, προσφέροντάς μας πολύ γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Η OneWeb και η SpaceX σχεδίαζαν ήδη να καλύψουν ολόκληρο τον πλανήτη με αυτήν την τεχνολογία πριν ξεκινήσει η πανδημία. Η OneWeb έχει ήδη αναπτύξει 40 από τους προγραμματισμένους 648 δορυφόρους στην τροχιά της Γης, ενώ το έργο Starlink του SpaceX προβλέπει την εκτόξευση 12.000 δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Διήθηση και εξουδετέρωση

Τα συστήματα φιλτραρίσματος νερού και αέρα τείνουν να θεωρούνται ως μια περιττή προσθήκη, εύκολα εγκαταλειμμένη υπέρ ενός πίνακα σχεδιαστών. Μετά την πανδημία, η τάση θα αλλάξει, καθώς οι άνθρωποι ανησυχούν για το τι θα μπορούσε να συμβεί εάν ένας ιός εισέλθει στην παροχή νερού. Για να βεβαιωθείτε, οι άνθρωποι θα είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για την εκσκαφή, τις έρευνες και τα συστήματα φιλτραρίσματος που απαιτούνται για την εγκατάσταση ενός πηγαδιού.

Οι κατασκευαστές έξυπνων οικιακών συστημάτων θα πάνε ένα βήμα παραπέρα. Τα προγράμματά τους δεν θα ελέγχουν μόνο τη θερμοκρασία του αέρα στο σπίτι, αλλά και την ποιότητά του και, εάν είναι απαραίτητο, θα τον καθαρίζουν αυτόματα. Ο αέρας από το εξωτερικό θα φιλτραριστεί φυσικά.

Ιδιαίτερα απαιτητικές οικογένειες μπορούν επίσης να δημιουργήσουν ένα δωμάτιο καθαρισμού με αντισηπτικά μηχανήματα. Το να περάσετε από αυτόν τον χώρο θα είναι ο μόνος τρόπος για το σπίτι για παραδόσεις ή επισκέπτες. Επιπλέον, τα σπίτια θα είναι επίσης εξοπλισμένα με μια λάμπα που παράγει υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία μπορεί να σκοτώσει μερικούς επιβλαβείς οργανισμούς, ιούς και βακτήρια.

Σπίτι ως το νέο γραφείο

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, οι περισσότεροι αναγκάζονται να εργαστούν από το σπίτι. Θα υπάρχουν άνθρωποι που, την πρώτη ημέρα μετά την καραντίνα, θα αγωνιστούν για να συναντήσουν συναδέλφους και να πιουν αυτόν τον καφέ στο γραφείο. Αλλά θα υπάρχουν εκείνοι που δεν θα θέλουν να επιστρέψουν στο γραφείο.

Θα δοθεί περισσότερη προσοχή στη διευθέτηση του χώρου εργασίας στο σπίτι. Η χωρική οργάνωση θα αλλάξει, καθώς ο χώρος εργασίας στο σπίτι δεν θα είναι πλέον γραφείο με παρωδία καρέκλας γραφείου και λαμπτήρα, που θα ανοίγει κάπου στη γωνία του καθιστικού ή κάτω από τις σκάλες. Τώρα θα είναι ένα εντελώς ξεχωριστό δωμάτιο με μεγάλα παράθυρα, κουρτίνες συσκότισης και άνετα έπιπλα. Θα είναι τεχνικά εξοπλισμένο και ηχομονωμένο.

Σε απάντηση, τα γραφεία θα καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να μας κερδίσουν πίσω. Όλα όσα έχουν οι κορυφαίες εταιρείες θα γίνουν συνηθισμένα.

Η αστική γεωργία γίνεται παγκόσμια

Κάποτε ήταν μοντέρνο να ξεκινήσετε μικρούς κήπους κοντά σε σπίτια ή σε μπαλκόνια, αλλά τώρα θα είναι μια έκρηξη. Όπως μας είπαν οι παππούδες μας, η κηπουρική είναι ηρεμιστική. Έχει αποδειχθεί ότι η φυσική αλληλεπίδραση με τα ζωντανά φυτά είναι καλή για την ψυχική μας υγεία.

Η ανάπτυξη αυτού που τρώτε είναι ευχάριστη και σας δίνει κάποια ελευθερία από την καθημερινή σας ρουτίνα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της απομόνωσης. Η καραντίνα είναι ίσως η καλύτερη στιγμή για να μάθετε περισσότερα για τους εσωτερικούς κήπους – πώς να καλλιεργήσετε φυτά από σπόρους και να δημιουργήσετε ένα φαγητό, ακόμα κι αν ζείτε σε ένα πολυώροφο κτίριο. Εκτός από την παραγωγή τροφίμων, οι εσωτερικοί κήποι μπορούν να παρέχουν οξυγόνο. Η τάση στο phytowalls υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν έχουμε διερευνήσει όλες τις δυνατότητες που προσφέρει για την εσωτερική διακόσμηση.

Το να πηγαίνεις βαθύτερα είναι επίσης μια επιλογή, όπως στην πρόσφατη ταινία Guy Ritchie Gentlemen, όπου η μαριχουάνα παράγεται σε υπόγειες φυτείες. Θα μπορούσατε να αναπτύξετε ένα υπόγειο με κήπο, μίνι τυροκομείο ή οινοποιείο. Φυσικά, χρειάζεστε επιπλέον εξοπλισμό εδώ: τεχνητός φωτισμός, διήθηση νερού και αέρα, λιπάσματα εδάφους. Αλλά αξίζει τον κόπο για φρέσκες ντομάτες.

Απόρριψη της μαζικής βιομηχανίας

Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναδημοσίευαν φωτογραφίες που αποκαλύπτουν νέο ουρανό πάνω από την Κίνα. Μετά από δύο μήνες αναγκαστικής εγκατάλειψης της μαζικής παραγωγής, τελικά μπορούσαν να αναπνέουν καθαρό αέρα.

Υπάρχουν πολλές ακόμη ευχάριστες ανακαλύψεις. Ο νέος κόσμος θα αφορά πράγματα που έχουν σημασία. Θα υπάρχουν λιγότερα αντικείμενα και θα επιλεγούν πιο υπεύθυνα. Θα τεθούν περισσότερες ερωτήσεις: είναι κατασκευασμένα από φυσικά υλικά; Η παραγωγή τους βλάπτει τον πλανήτη;

Επιπλέον, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διατηρήσουν τους τοπικούς κατασκευαστές για να αποκαταστήσουν την οικονομική απόδοση. Μόλις εγκαταλείψετε την εξαγωγή και την εισαγωγή, δεν θα είστε πλέον τόσο επιπόλαιοι κοσμοπολίτες.

Πλύνετε τα χέρια σας, μείνετε στο σπίτι και ας δημιουργήσουμε μια νέα άξια ζωή που ο πλανήτης δεν θα θέλει πλέον να χάσει.

Ο Sergey Makhno είναι αρχιτέκτονας, σχεδιαστής, κεραμίστας και συλλέκτης με έδρα το Κίεβο της Ουκρανίας. Είναι ο ιδρυτής και διευθυντής των Sergey Makhno Architects . Είναι επίσης συλλέκτης κεραμικών της Ουκρανίας, ιδιαίτερα διακοσμητικών ζωομορφών γλυπτών. Παρουσίασε τα δικά του αντικείμενα εσωτερικής διακόσμησης στην έκθεση Life of Ideas του 2013.

Πηγή: Dezeen

Οικιακά Θερμοκήπια